Bez kategorii

Hvad er TIG-svejsning?

TIG-SVEJSNING.jpg

TIG-svejsning, fra engelsk „tungsten inert gas”- svejsning er en svejsemetode med anvendelse af en elektrode,
som ikke afsmeltes under processen og som beskyttes af en inaktiv gas.

Mellem elektroden og arbejdsstykket dannes en glødende lysbue. Lysbuen medvirker til smeltning af det behandlede materiale, og dermed er det muligt at sammensmelte to emner eller sammenbinde emnet med et svejsemetal (tilsatsmateriale). Tilsatsmaterialet skal i modsætning til MIG/MAG-svejsning tilføres manuelt, og derfor kræver processen en del dygtighed fra svejseren. Tilsatsmaterialet er oftest et metaltråd (stang), med en længde på 1 meter og diameter, der er tilpasset arbejdsstykket.

Som beskyttelsesgas anvendes hovedsageligt argon eller en blanding af argon med helium. Disse er kemisk inaktive gasarter, som beskytter både svejsestrengen og elektroden mod overophedning og samtidigt muliggør en effektiv sammenbinding af metalemner.

For hvilke materialer anvendes TIG-svejsning?

 

TIG-svejsning anvendes til emner af rustfrit stål og andre højt legerede ståltyper. Derudover kan metoden bruges til sammensmeltning af emner lavet af kobber, titan, aluminium eller nikkel og deres legeringer. Svejsestrengen, der er opstået efter TIG-svejsning har en høj kvalitet, og den er ren og fri for forureninger. Det betyder, at svejsestrengen ikke kræver yderligere behandling.

Hvor anvendes TIG-svejsning?

 

TIG-svejsning har en universal karakter og et meget bredt anvendelsesområde. De vigtigste anvendelser er svejsning af:

  • rør og rørledninger,

  • plader,

  • forskellige tanktyper

i fødevareindustri, landbrug eller kemisk industri.

Hvilke fordele har TIG-svejsning?

  • metoden er universal,

  • svejsestrengen er ren og kræver ikke yderligere rengøring,

  • det er muligt at vælge både antallet og størrelsen af materialer, der skal forbindes.

Hvilke ulemper har TIG-svejsning?

  • metoden er tidskrævende,

  • kvaliteten af den færdige svejsning er afhængig af svejserens dygtighed,

  • arbejdet kan kun udføres ved passende vejrforhold (beskyttelse mod vind).

TIG-svejsning er en af de mest universale og præcise svejsemetoder. Den stiller dog større krav til svejserens dygtighed og hans sikre hænder. Det er netop hænderne, der afgør om kvalitet af den færdige svejsning.

Søger du kompetente og erfarne svejsere?

Kontakt os!